Από το γραφείο τύπου του Δήμου Περάματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Περάματος πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης η συνάντηση του Δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη με κλιμάκιο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ) με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας ΣΧΙΣΤΟΣ ΑΕ Αρχιμ. Δρ Νικόδημο Φαρμάκη.
Ο Δήμαρχος Περάματος και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν για το «project» της Εκκλησίας της Ελλάδος που αφορά την εκμετάλλευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Περάματος.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος μετά την ενημέρωση δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να διεξαχθεί γόνιμος και παραγωγικός διάλογος μεταξύ Δήμων Εκκλησίας και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής του Σχιστού που θα έχει ως γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες και το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία χώρων πρασίνου, φωτοβολταϊκής ενέργειας και κοιμητηρίων, σύμφωνα με τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι θετικά βήματα, τα οποία ο Δήμος Περάματος υποστηρίζει. Η πόλη και ο ευρύτερος Πειραιάς έχουν ανάγκη από ένα νέο περιβαλλοντικό πάρκο περιπάτου και αναψυχής, όπως και από ένα πάρκο αδέσποτων ζώων, αίτημα το οποίο έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Ωστόσο η δημιουργία κέντρου logistics και βιομηχανικών δραστηριοτήτων είναι μία άκρως αρνητική εξέλιξη, που θα υποβαθμίσει περαιτέρω μία ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή και μία έκταση που σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.
Η πόλη του Περάματος μετά την κατάληψη ολόκληρου σχεδόν του λιμανιού από τον ιδιώτη επενδυτή, έχει χάσει όχι μόνο την πρόσβαση, αλλά και τη θέαση προς στη θάλασσα. Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο της «Σχιστό Α.Ε.» ως έχει, κινδυνεύει να χαθεί κάθε προοπτική ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της πόλης στο όρος Αιγάλεω.
Το Σχιστό είναι μία περιοχή υπερκορεσμένη από οχλούσες δραστηριότητες και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μία ακόμη οχλούσα δραστηριότητα αλλά άμεση παρέμβαση αποκατάστασης της περιοχής, δίνοντας έμφαση στο δημόσιο συμφέρον, δημιουργώντας ένα νέο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Είναι αυτονόητο -και σε γνώση της Εκκλησίας της Ελλάδος- πως ως Δήμος Περάματος είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε σχεδιασμό δύναται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης, καθώς και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους. Επιπλέον δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Σχιστό τόπος παροχής βοηθητικών υπηρεσιών προς τον ιδιώτη επενδυτή του λιμανιού.
Στο Δήμο Περάματος είμαστε έτοιμοι για έναν πραγματικό διάλογο που θα έχει ως γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες και το περιβάλλον.